Denna information är till för dig som bor i Röreviken. Genom att uppmärksamma dig på vårt bostadsområdes gemensamma regler, traditioner och omgivningens service tror vi att vi skapar förutsättningar för trivsel, ömsesidig respekt och gemenskap.
Bakgrund
Välkommen till Röreviken, en västkustpärla vid Hakefjordens strand! Här finner du avskild avkoppling i närhet av hav och skog, men samtidigt med ett bekvämt avstånd till större samhällens serviceutbud. När området bildades var här en vassvik (därav ortnamnet Röreviken, vass=rör), betesmark med enklare stigar som fick nytt sällskap av primitiva sommarstugor med vatten ur egen brunn och utedass. Röreviken var länge ett tämligen okänt område för många fastboende i STO-regionen, men med tiden upptäcktes alla fördelar med att bo just här! Numer har vi fler åretruntboende än fritidsboende, och standarden på både fastigheter och faciliteter har uppgraderats väsentligt.
Rörevikens vägförening, senare Samfällighetsförening, bildades i samband med en lantmäteriförrättning år 1966. Samfällighetsföreningen omfattar strandområde, båtbrygga och vissa grönområden inom planområdet – så kallade rödmarkerade områden ( Se karta här ). Förvaltningen gäller oavsett vem som äger marken och inkluderar dessutom samtliga vägar, inklusive vägrenen. Dessa områden finns särskilt utmärkta på kartan och ska förvaltas i enighet med vad som vid bildandet och vid föreningsstämmor bestämts som ändamål och gemensamma intressen.
Vårat vägnät
I Röreviken Samfällighet ingår skötselansvar för vår cirka två kilometer långa väg och trafiksäkerhet på dessa vägar är ett av våra främsta gemensamma intressen i området. Flera beslut har därför fattats i syfte att höja trafiksäkerheten, öka framkomligheten och för att skydda våra vägar från onödiga skador. Därför gäller:
- Högsta tillåtna hastighet i hela området är 20 km/h. Vägbulor är anlagda som påminnelse där vägen bjuder in till högre hastighet.
- För att möjliggöra möten på våra bitvis smala vägar finns ett antal mötesplatser anlagda.
- Högsta tillåtna bruttovikt på fordon är 26 ton. Högsta gräns på 26 ton är vald för att normala leveranser med distributionslastbil och sopbilar skall kunna passera utan extra åtgärd. För att hantera tyngre transporter såsom grusleveranser, betongbilar eller utforsling av sprängsten kan transport med kassettlösning ske med omlastning utanför området.
- Larvbundna fordon skall alltid framföras med skyddsskivor på asfaltvägen (gäller även vid avlastning och rangering).
- Tunga transporter skall undvikas helt vid tider för tjällossning och under varma sommardagar då asfalten är mjuk.
- Inför arbeten med flertalet tunga transporter skall fastighetsägare kontakta styrelsen för information och samråd om hur detta bäst sker.
- I händelse av att skador på vägnätet uppstår efter att dessa regler ej har följts, så kommer ersättning för reparation att krävas av ansvarig fastighetsägare.
Parkeringar och Gästparkeringar i området.
För att främja trafiksäkerhet, framkomlighet samt god vägstandard gäller parkeringsförbud längs med alla våra vägar. För uppställning av bilar, båtar, släpkärror, husvagnar och annan privat egendom hänvisas till egen tomtmark. I de fall man har gäster på besök vars bilar inte ryms på egen tomtmark, så finns det möjlighet att nyttja de gästparkeringar som finns i området (se karta). Där gäller fri parkering i 24 timmar.
Skötselansvar
Varje år anordnas två, ofta tre, arbetsdagar där vi hjälps åt med att vårda våra strand- och markområden så att de inte växer igen och vi säkerställer att våra vägar är i bra skick. Sedan många år tillbaka har vi en praxis som innebär att varje fastighetsägare förväntas röja vägkanterna i anslutning till den egna fastigheten.
Arbetsdagar
- Vårröjning Första lördagen i Maj.
- Sommarröjning Lördagen före årsstämman
- Höströjning Första Lördagen i November på jämn vecka
De exakta datumen hittas på hemsidan: https://www.roreviken.se/viktiga-datum/
Snöröjning
Tjänsten upphandlas för närvarande av Myggenäs gård.
På några ställen finns det sandlådor utsatta. Detta är avsedda att användas för halkbekämpning när sedvanlig snöröjning och flisning är otillräcklig (se kartan).
Båtbryggan
Båtplatserna är registrerade på respektive fastighet hos Lantmäteriet. Bryggan sköts av de fastigheter som har del i bryggan. Årsavgiftens storlek bestäms av båtplatsens bredd.
Skiss över brygga finns på hemsidan.
Rekreation
I Röreviken har vi en gemensam lekplats som har bjudit in till lek i 20 år (se karta). Lekplatsen förvaltas av föreningen och är avsedd för dess medlemmar.
Hela strandremsan ryms också inom samfällighetens skötselansvar och vid vår badplats bjuds det möjlighet till social samvaro, sol och bad. Platsen har något för både stora och små och du kan ta dig till stranden med både barnvagn och rullstol. Från stranden kan du också ge dig ut på “Strandpromenaden” (se karta) som är en promenadslinga som löper längs med stranden. Vägen är inte handikappanpassad, men med hjälp av spångar och trappor kan du ta dig runt torrskodd året om. Du väljer själv om du vill ta den korta slingan, eller om du väljer att ta den ytterligare stigningen upp i och igenom Rörevikens skog.
Observera att vårt strandområde faller under allemansrättens bestämmelser. Allemansrätten gör det fritt fram att vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill, så länge du inte stör eller förstör. Tänk dock på att hundar ska hindras från att springa lösa i vårt område, i synnerhet under perioden 1 mars-20 augusti, för att skydda de vilda djuren under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar.
Promenadstigar på området
Grannsamverkan
Målet med Grannsamverkan är att minska brottsligheten samt att öka tryggheten och därmed också trivseln i vårt bostadsområde. Detta uppnås genom att vi boende samarbetar, stödjer och hjälper varandra och samtidigt har en god uppmärksamhet på vad som händer i området och vid behov har kontakt med polisen. Grannsamverkan ger också möjlighet till ökad kunskap om risker, hur man förebygger skador och skyddar sin boendemiljö mot brott.
Det finns flera utsedda kontaktpersoner i Röreviken. Ta kontakt med styrelsen för att få namn på kontaktpersoner i din närhet.
Samhällstjänster i närheten av Röreviken
Affärer: Almö Livs i Myggenäs och ICA Nära i Höviksnäs
Apotek: Almö Livs
Vårdcentral: Närhälsan Kållekärr eller Capio Almö
Busshållplats: Nere vid infarten till området. Direktbuss till Göteborg eller Stenungsund
Pendelparkering: Vid Myggenäs korsväg.
Förskola: Myggenäs och Höviksnäs
Skola, Låg- och mellanstadium: Myggenäs och Fridas hage, Höviksnäs
Skola Högstadium: Häggvallsskolan
Gymnasium: Nösnäs Stenungsund
Simhall: Stenungsund arena
Ishall: Rönnängs ishall och Stenungsund arena
Fotbollsplan: IFK Valla, Fjällebrovallen
Bibliotek: Häggvallsskolan
Sopsortering och kompostering
För oss i Röreviken gäller samma regler som för övriga Tjörn:
- Matavfall och restavfall läggs i rätt avfallskärl vid din fastighet.
- Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstationer.
- Övriga grovsopor lämnas på återvinningscentralen.
https://www.tjorn.se/bygga-bo-miljo-och-trafik/avfall-och-atervinning
Sopsorteringsguide
https://www.tjorn.se/bygga-bo-miljo-och-trafik/avfall-och-atervinning/sopsorteringsguide
Återvinningscentral – Heås
https://www.tjorn.se/bygga-bo-miljo-och-trafik/avfall-och-atervinning/atervinningscentral
Webbsidan
www.roreviken.se
”Rörevikens Samfällighet”
Kontakt
Mailadress till samfällighetens styrelse: styrelsen@roreviken.se
OBS: Tänk på att vidarebefordra relevanta delar av denna information till dem som besöker er fastighet, såväl gäster, hyresgäster som hantverkare.